amarantus

Amarantus – złoto Inków Amarantus – złoto Inków

Amarantus zwany też szarłatem jest znany od ponad 5 tysięcy lat. Uprawiany był on m.in. przez Azteków i Inków. Obecnie jego uprawy znaleźć można w Indiach czy Nepalu. Przez wiele la amarantus pozostawał w zapomnieniu, ale obecnie jego popularność znowu rośnie. Wynika to z tego, że zawiera on bardzo dużo składników odżywczych, błonnika czy przeciwutleniaczy.

Amarantus wbrew pozorom nie jest zbożem. Zalicza się bowiem do grupy produktów określanych jako pseudo zboża. Jest on przede wszystkim źródłem węglowodanów, zawiera jednak również dobrej jakości białko roślinne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, a także błonnika oraz licznych minerałów. Co ważne amarantus nie zawiera glutenu.

Zastosowanie amarantusa w kuchni.

Ziarna amarantusa mają bardzo szerokie zastosowanie. Można go wykorzystać m.in. jako zamiennik ryżu czy kaszy oraz jako dodatek do sałatek czy surówek. Znakomicie nadaje się na śniadanie zamiast płatków owsianych. Po zmieleniu otrzymuje się z niego mąkę, z której można upiec chleb czy zrobić makaron, naleśniki bądź pierogi. Chętnie stosowanym produktem jest również amarantus ekspandowany. Znakomicie nadaje się on na przekąskę, jako dodatek do deserów etc. Można go podawać nawet dzieciom.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia amarantusa.

Amarantus jest doskonałym źródłem żelaza, może więc być z powodzeniem spożywany przez osoby, które borykają się z niedoborem tego składnika. Obecna w nim witamina A wpływa pozytywnie na wzrok, witamina C – na układ odpornościowy a witamina E – na stan skóry, wspomagając zachowanie jej młodego wyglądu.

Dodatkowo oddziałuje on pozytywnie na organizm człowieka poprzez:

  • zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób układu krwionośnego m.in. dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, oraz magnezu i wapnia,
  • poprawę pracy jelit, głównie dzięki dużej zawartości błonnika, którą docenią również osoby na diecie,
  • spowolnienie procesów starzenia dzięki zawartości skwalenu – lipidu uznawanego niekiedy za naturalny antybiotyk o działaniu antybakteryjnym i grzybobójczym.

Nie tylko kuchnia…

Amarantus jest stosowany również w przemyśle kosmetycznym. Można z niego uzyskać olej, który znakomicie nadaje się do masażu całego ciała. Na sklepowych półkach znajdą się również inne produkty na bazie tego składnika – mleczka nawilżające, żele czy balsamy, których regularne stosowanie pozwoli nadać skórze promienny wygląd. Kremy z wyciągiem z amarantusa mają również działanie łagodzące, poprawiające jędrność skóry oraz wspomagające przy alergiach.